29.6.07

La lluita per l'aigua a Catalunya

Resum: RODA DE PREMSA DILLUNS 9 DE JULIOL DE 2007 A LES 12H A LA SEU DE PAGÈS EDITORS (C/ Sant Salvador, 8. Lleida) Si la Catalunya urbana i industrial és avui dia una realitat ha estat gràcies a l’aigua, que ha estat la base de la sanitat i el sanejament urbà. L’aigua és una font d’energia fonamental, que ha augmentat i diversificat les produccions agràries i industrials i que ha vivificat els espais i la vida urbans. És el resultat de la gran obra constructora del segle XX, que ha donat la trentena de grans embassaments i els milers de quilòmetres de canals i canonades que porten l’aigua a tots els racons del país. La lluita per emmagatzemar, regular, canalitzar i aprofitar l’aigua està portant, però, a l’extenuació un recurs que en el segle XXI s’haurà d’estalviar i gestionar de manera més integrada i intel·ligent. No s’hi arribarà, però, sense conflictes, ni baralles d’interessos. La història recent ens en comença a donar una bona mostra. Autor: Ignasi Aldomà i Buixadé (el Poal, el Pla d’Urgell, 1955) és doctor per les Universitats de Barcelona i Montpeller i actualment exerceix de professor en el Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida. Ha publicat múltiples llibres i articles de recerca i assaig sobre ordenació del territori i transformació de l’agricultura i les societats rurals i, darrerament, sobre la gestió de l’aigua.

27.6.07

Dels cuiners de l'Edat Mitjana a Ferran Adria

Darrera la cuina de Ferran Adrià hi ha un país i una història? Com menjaven i com es comportaven a taula els personatges de Tirant lo Blanc, els reis, els religiosos i els burgesos medievals? Qui va ser Mestre Robert, el cuiner més famós del seu temps? Perquè mengem el que mengem? Què tenen a veure els menjars amb la religió, la classe social i el gènere? Quines són les normes de comensalitat en les diverses cultures? Què té a veure la cuina amb la dieta i el sexe? Totes aquestes preguntes, i moltes més, troben resposta en aquest brillant i suggestiu assaig de Jaume Fàbrega, escrit amb un estil alhora rigorós, àgil i divertit.

Ikea, t'estima. Un model per desmuntar

Un de cada deu nens europeus ha estat concebut en un llit comprat a Ikea. La multinacional sueca s’ha convertit, en els darrers anys, en un dels principals proveïdors de mobles i alhora en una font de generació de maneres de viure. Ikea és socialment responsable, està implicada en la preservació de l’entorn. Ikea és una gran família que ens estima i vol millorar la nostra vida. Però la seva pràctica comercial ha presentat diferents moments de foscor en el camp del treball de nens o de la utilització de productes contaminants. Ràpidament, ha esmenat aquestes pràctiques i l’any 2000 va establir un codi de conducta. De tota manera, ¿volem que Ikea uniformitzi la nostra vida i que ens inciti a un consum desmesurat?